Myxomatose 

 

Myxomatose is een dodelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een virus dat behoort tot de pokkenvirussen. Het komt vooral in de zomer en nazomer voor. Een konijn wordt meestal besmet door stekende insecten zoals muggen, vliegen en vlooien. Ze kunnen echter ook ziek worden door contact met besmette konijnen of door besmette materialen.

Verschijnselen
De verschijnselen ontstaan na enkele dagen tot twee weken
- Sloomheid
- Waterige ooguitvloeiing
- Koorts
- Zwellingen rond oogleden, snuit en anus
- Verdikkingen (myxomen: huidtumoren) vooral op de oren, bek en rug
- Longontsteking, deze is bijna altijd dodelijk

De ziekte is meestal dodelijk
Er is geen medicijn voor het virus. Wel kunnen we pijnstillen, bacteriële infecties die vaak ook optreden bestrijden, en de ogen beschermen.  Zorg verder voor een warm plekje en zorg dat het konijn blijft eten, zo nodig vloeibaar voedsel met een spuitje in de bek ingeven. In het wild overleeft maar 5-10% van de konijnen de infectie.

Een keer per jaar vaccineren
Omdat de ziekte bijna altijd dodelijk is, is het heel belangrijk om met een vaccinatie uw konijn te beschermen. Enten mag als het konijn één maand oud is, alleen dwergkonijnen pas vanaf drie maanden. Na één week is er voldoende bescherming. We raden aan om in het voorjaar te laten enten, omdat de besmettingskans in het voorjaar en zomer het hoogst is. De bescherming is niet 100%, maar de gevaccineerde dieren worden niet ziek, of krijgen een veel mildere vorm van de infectie. De enting kan een kleine zwelling in de huid veroorzaken die vanzelf weer verdwijnt. Als een konijn al ziekteverschijnselen heeft mag hij niet gevaccineerd worden. Ook is het dan niet verstandig om andere konijnen uit dezelfde groep te vaccineren, omdat het kan zijn dat ze het virus al hebben opgelopen en daardoor een lagere weerstand hebben.

De ziekte voorkomen
Naast één keer per jaar vaccineren kunt u voorkomen dat het dier ziek wordt door:
- Te zorgen dat er geen insecten bij het konijn kunnen komen
- Vlooien bestrijden met Stronghold of Advantage (niet met Frontline of Effipro)
- Geen contact met dieren die vlooien kunnen overbrengen (denk ook aan egels)
- Als een konijn verschijnselen heeft van myxomatose dit dier meteen apart huisvesten, en ook voerbakken en andere materialen strikt gescheiden houden