Myiasis / madenziekte 

 

In de zomer zijn vliegen een groot gevaar voor konijnen omdat ze madenziekte kunnen veroorzaken. Het komt met name voor bij konijnen die plakpoep in de haren rond de anus hebben hangen. De huid is daar vaak ontstoken en de vliegen komen af op de geur. De vliegen leggen eitjes rond de anus waar maden uit komen die onder de huid kruipen en daar enorme schade aanrichten. De plakpoep is geen diarree, maar ontstaat door een verkeerde voeding. Konijnen mogen niet meer dan 25 g brokjes per kg lichaamsgewicht, en hebben onbeperkt hooi nodig en veel groenvoer.

Verschijnselen
- Ontlasting die aan de haren rond de anus blijft hangen
- Groene vliegen die rond het konijnenhok vliegen
- De maden zijn klein en wit en kruipen snel weg onder de huid, vaak zijn ze pas te zien als de klonten ontlasting worden weggeknipt

De ziekte voorkomen
- Zorg voor de juiste voersamenstelling (niet teveel brokjes)
- Voorkom dat er geen vliegen bij het konijn kunnen komen
- Verwijder keutels en plasplekken iedere dag uit het hok
- Controleer de achterkant van het konijn op plakpoep
- Preventief (om de ziekte te voorkomen) kan met de Nomyiasis spray die we in de kliniek hebben. Eén keer per maand op je konijn sprayen in de warme maanden.   

Behandeling
Heeft je konijn toch madenziekte gekregen? Op de kliniek verwijderen we de ontlasting en de maden en wassen we het konijn. Het konijn krijgt pijnstilling en antibiotica. Het is een gemene aandoening die dodelijk kan zijn.